KRİZ İLETİŞİMİ
Kriz, bir kurumun mekanizmalarını yetersiz bırakan, hedeflerini, planlarını ve işleyiş düzenini tehdit eden, kurumun karar vericilerinin hareketlerini kısıtlayan, toptan bir panik ve gerilim yaratan VE hatta bazen kurumun yaşamını tehlikeye sokan durumdur.
Kriz durumundan kurtulmak ve kurumun sağlıklı işleyişine yeniden kavuşmasını ve itibarının kaybetmemesini sağlamak için planlı, sistemli ve akılcı bir faaliyet yürütmek olmazsa olmazdır.
Kriz yönetimi sürecinde, krizlere hazırlıklı olan, krizi yönetme tecrübesine sahip, hızlı ve nitelikli planlar geliştirebilen ekiplerle çalışmak kurumların yeniden can suyu bulması için elzemdir.
Krizin yönetimi sürecinin en önemli unsuru krizin iletişiminim yönetilmesidir. Kurum içinde kriz çözümlense dahi kurumun itibarı açısından sistemli, akılcı iletişim faaliyeti yürütülmedir. Markanın hedef kitleleri ve kamuoyu, kurumun kriz sürecini yönetmek için neler yaptığını ve kriz sonrasında mağduriyetler oluşmaması adına ne tür planları hayata geçireceğini merak ederler. Bu aşamada uygun bilgilerin, doğru söylemlerle hedef kitlelerle ve kamuoyuyla gereken zamanda paylaşılması kriz yönetiminin vazgeçilmezidir.
KRİZ İLETİŞİMİ BÜTÜNSEL BİR SÜREÇTİR
Kriz iletişimi bütünsel bir süreçtir. Kriz öncesi, kriz dönemi ve kriz sonrasını içeren uzun süreli bir çalışma topluluğunu içerir.
İletişim profesyonelleri hizmet verdikleri kurumların analizleri yaparken kriz iletişimine de hazırlık yaparlar. İleride oluşabilecek krizleri önceden çalışma planlarına alırlar. Kriz yaratacak unsurları ve alınması gereken önlemleri kurumlara bildirirler. Kriz anında ise krizin boyutunu tahlil ederek stratejiler geliştirirler ve planlı bir şekilde uygulamaya sokarlar. Kriz sonrası için de algıları pozitif yönde etkilemek, kurumun pozitif imajını ve itibarını devam ettirmek ve güven ortamının sağlandığının akıllarda soru işareti barındırmayacak şekilde oluşturmak için gerekli iletişim faaliyetini yürütürler.
KRİZ İLETİŞİMİNİN EN HAYATİ UNSURU MEDYADIR
Kriz dönemi iletişiminim en hayati organı medyadır. Kamuoyu ve hedef kitle krize ilişkin bilgiyi medyadan edinir. Kriz sırasında ve sonrasında medyayla sağlıklı bir iletişim kurmak büyük önem arz eder. Özellikle farklı bilgi akışlarının, yorumların yer almaması için hızlı, akılcı ve tatmin edecek bilgilerin sunulması olmazsa olmazdır.
Bu sürecin de başarıyla yürütülebilmesi için krizlere hazırlıklı bir medya iletişim planı oluşturmak gereklidir. Kriz anında iletişime geçilecek medya organları ve iletişime geçilecek medya mensupları önceden belirlenmelidir.
Kriz durumunda iletişime geçilecek medya organlarının belirli olması, hedef kitlenin takibinde olan medya mensuplarıyla iletişimin hızla sağlanması, geliştirilen stratejinin doğru aktarımı kurumun marka imajını ve itibarını etkilemeden sürdürmesini sağlayacaktır.
KRİZİN PANZEHİRİ PRFESYONEL İLETİŞİM
Kriz her kurumun her an kapısını çalabilecek bir durumdur. Ve krizlerin en büyük yıkıcılığı marka imajı ve itibarı üzerinedir. Krizlere karşı alınabilecek en büyük önlem ise iletişim profesyonelleri ile çalışmaktır.